Brug salmerne

De danske salmer har stor betydning for den danske sangtradition. Salmerne er med til at binde os sammen på tværs af generationer. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at så mange som muligt har adgang til at lære salmeteksterne og salmemelodierne at kende.

 

Det har Kirkeministeriet og Det Kgl. Vajsenhus skabt mulighed for med Den Danske Salmebog Online - et moderne website, hvor alle har adgang til salmebogens tekster og melodier.


Adgangen til salmerne skal være nem. Og det er både nemt og hurtigt at gå på internettet, klikke sig ind på denne side, skrive for eksempel et salmenummer eller en titel - hvorpå man får vist teksten med tilhørende noter og kan få melodien spillet. For nyere salmetekster og -melodier har det krævet, at rettighedshaverne har givet tilladelse. Der er derfor grund til at sige tak til alle de rettighedshavere, som har gjort det.


En spændende detalje ved dette website er, at man også har mulighed for at stifte nærmere bekendtskab med salmernes forfattere. Hvis man vil vide mere om en forfatter, kan man finde biografien og læse om den pågældende. Der skal derfor også lyde et tak til Jørgen Kjærgaard, som har stillet biografier og noter fra sin salmehåndbog til rådighed for dette website.


Med søgefunktioner kan man lede målrettet efter bestemte verslinjer eller andre oplysninger. Men man også bare klikke sig rundt på hjemmesiden og nyde den unikke samling af melodier og tekster.


Mens man klikker sig rundt, kan man nyde og glæde sig over illustrationerne, som pryder siden. Jeg vil gerne sige tak til Bjørn Nørgaard for, at han har stillet illustrationerne til rådighed for siden.


Det er oplagt at besøge hjemmesiden, hvis man lige vil friske sit kendskab til bestemte melodier op eller vil se hele teksten til en salme, som man kun husker et enkelt vers eller strofe af.


Den Danske Salmebog Online er en god service for de mange, der vil orientere sig i salmebogen i forbindelse med en kirkelig handling, i forbindelse med undervisning, af almen interesse eller af en helt anden grund.

Der er mange måder at bruge Den Danske Salmebog Online på. Jeg håber, at det nye website - og salmerne i det hele taget - vil blive brugt flittigt.

 

 

Bertel Haarder